Ik kreeg een aanbod voor vermelding of advertentie

Oplichters benaderen uw bedrijf voor het plaatsen van advertenties of voor aanbiedingen voor de vermelding van uw bedrijfsnaam in een regionale gids, in een magazine voor een goed doel of op een website. Met telefonische of schriftelijke misleiding zorgen de oplichters dat bedrijven een overeenkomst aangaan waar (veel) geld mee gemoeid is. Deze vorm van fraude wordt acquisitiefraude genoemd.

 

Dit kunt u direct doen

• Betaal de factuur die u ontvangt niet en geef schriftelijk aan waarom u niet betaalt.
• Doe aangifte bij de politie.

 

Deze signalen wijzen op fraude

• U wordt onder druk gezet om meteen te beslissen of u gebruik wilt maken van de aanbieding.
• Er wordt gedaan alsof u al een zakelijke relatie hebt, u moet alleen even uw bedrijfsgegevens controleren.
• U wordt gevraagd een handtekening te zetten wanneer u de (gratis) vermelding van uw bedrijfsnaam niet wil verlengen.

 

Heeft u het vermoeden dat u slachtoffer bent van acquisitiefraude? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk 

 

Wat is acquisitiefraude?

Acquisitiefraude is een vorm van misleiding, waarbij oplichters erop uit zijn een overeenkomst met uw bedrijf aan te gaan. De misleiding kan op verschillende manieren plaatsvinden:

• U wordt gevraagd uw bedrijfsgegevens te controleren en te bevestigen met een handtekening. In werkelijkheid tekent u een overeenkomst.
• U geeft tijdens het contact met de oplichter aan de vermelding van uw bedrijfsnaam niet te willen verlengen. Om dit te bevestigen moet u een document tekenen, dat een overeenkomst blijkt te zijn.
• U wordt telefonisch benaderd voor plaatsing van een advertentie of vermelding van uw bedrijf. Dit zou gratis of bijna gratis zijn. Naderhand krijgt u toch een factuur (met een veel hoger bedrag dan afgesproken).
• U wordt telefonisch gevraagd een goed doel te sponsoren voor een eenmalig (laag) tarief. Wanneer u toezegt blijkt u vast te zitten aan een langlopend abonnement met hoge kosten.

Heeft u het vermoeden dat u slachtoffer bent van acquisitiefraude? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk 

Nog meer weten over acquisitiefraude?

Maak melding bij de Fraudehelpdesk voor verdere gerichte adviezen. U komt op civielrechtelijk terrein waarbij raadgeving maatwerk is. Op basis van jarenlange ervaring kunnen we u adviseren over welke stappen te ondernemen.